Håll kulturevent utomhus

Utomhusevent är inget nytt, särskilt inte i kultursammanhang. Länge skedde riter, dans och skådespel utomhus. Skådespelare och musiker var ofta kringresande trupper som uppträdde på torg och gator. Cirkus håller fortfarande liv i den traditionen, även torget bytts ut mot stora tält. Festivaler och konserter hålls också fortfarande med fördel utomhus, särskilt på sommaren då även vi i Sverige kan ha riktigt härligt väder.

Publiktryck och teknik

Vad är det då som behövs för att göra ett event utomhus? Egentligen inte mycket mer än tillstånd att vara på platsen. Men beroende på vad eventet är och vilken mängd publik som väntas så kan det behövas lite extra. Är det ett musikevenemang kan det behövas rätt mycket teknik så som mikrofoner, högtalare och mixerbord. Kanske också extra lampor för den sena kvällen eller en häftig ljusshow. Ju mer publik som förväntas desto fler högtalare och större scen behövs för att alla ska kunna se och höra ordentligt.

Utomhusteater kan klara sig med relativt lite teknik, även om det kommer en stor publik. Gammeldags amfiteatrar är byggda för att ljudet ska nå alla och med ordentlig röstträning kan skådespelaren få upp rätt höga volymer. Skådespelet kanske dessutom rör sig genom publiken eller kanske till och med är interaktivt, vilket gör att skådespelarna inte behöver en scen och mikrofoner för att nå publiken.

Var ute i god tid

Se till att skaffa ditt tillstånd i god tid. Att anordna event på allmän plats kräver för det mesta tillstånd från polis eller markägare. Ska det också serveras mat och dryck kan det behövas serveringstillstånd. Det gäller alltså att planera i förväg och ha allting redo i god tid innan det är dags. Det ska också bokas artister, teknik och marknadföras så att publiken kommer på ditt event. Det kommer kräva mycket engagemang men kommer skapa minnen för livet.